Back to blog

ApiReview #2 - Odrazový můstek pro juniory

Petr  Novák

Petr Novák

4/24/2023
Technology
ApiReview #2 - Odrazový můstek pro juniory

Náš dlouholetý parťák a vývojář Petr mi dnes prozradil, co by dělal, kdyby teď začínal znovu od nuly. Takže pokud je to teď pro vás aktuální, a začínáte s programováním od píky, čtěte dál.

Už dříve se nám náš ostřílený React vývojář svěřil s tím, jak se vrhnul do víru programování. Ve svém článku, který před časem zveřejnil na našem ApiTree blogu, vyprávěl o tom, jak zariskoval, vsadil vše na jednu kartu, a jak opustil stabilní práci servisáka, aby po hlavě skočil mezi řádky JavaScriptu.

Pokud si najdete pár minut čas, tak vřele doporučuji si tento článek přečíst celý. Nebudete litovat. Nejen, že Vám dodá spoustu inspirace, pokud teprve začínáte, ale Petr v něm uvádí i docela dlouhý výčet zdrojů, které mu na jeho cestě nejvíce pomohly.

Přesto, že Petr se už v dřívějším článku podělil o spoustu zdrojů a odkazů na respektované mentory, tentokrát jsme se za ním vrátili s trochu jiným bolestivým zadáním. Poprosili jsme ho, aby nám vypíchnul jen jeden kurz, který je podle něj nejlepším průvodcem a odrazovým můstkem pro juniora, který se zrovna prokousal HTML, CSS a teď je připravený na skutečný programátorský zápřah.

Petr doporučuje The Modern JavaScript Tutorial.

A dodává, že se jedná:

O jednu z nejlepších referenčních příruček jazyka JavaScript. Je skvěle přehledný, má jednoduše popsané jednotlivé kapitoly a neustále aktualizovaný. Za mě je to asi nejlepší zdroj, kde začít s JavaScriptem.

Kent C. Dodds je jeden z nejznámějších a velmi sledovaných vývojářů a popularizátorů JavaScriptu. Spoluautor dnes již velmi známého frameworku Remix a testovacího frameworku Testing Library. Jeho články pokrývají jak témata vhodná pro začátečníky, tak i pro pokročilé.

Tímto to však jen začíná. Brzy zjistíte, že se Vám bude seznam zajímavých zdrojů jen stále rozrůstat a v tom množství informací budete mít i po roce pocit, že vlastně skoro nic nevíte. Neděste se. Přijměte myšlenku, že nemůžete vědět vše a vše mít v hlavě. I zkušení programátoři googlí. Důležité je si umět poradit, nevzdávat se, pracovat na sobě a nebát se přiznat, že něco nevíte nebo se něco nepovedlo. I zdánlivý neúspěch Vás naučí mnoho. Kdybyste chtěli ještě par dalších zdrojů do začátku, najdete je v našem starším příspěvku.

Let's talk about your project

Just leave us a message using the contact form or contact our sales department directly. We will arrange a meeting and discuss your business needs. Together we will discuss the options and propose the most suitable solution.

Business department direct contact:

ApiTree s.r.o.

Francouzská 75/4, Praha 2 Vinohrady, 120 00

ApiTree s.r.o. is registered in the Commercial Register at the Municipal Court in Prague, under file no. C 279944

ID: 06308643
VAT: CZ06308643

Bank information

Česká spořitelna
Account number: 4885827379/0800
IBAN: CZ21 0800 0000 0048 8582 7379
SWIFT: GIBACZPX
ČSOB
Account number: 340250698/0300
IBAN: CZ31 0300 0000 0003 4025 0698
SWIFT: CEKOCZPP
Copyright 2020 ApiTree s.r.o. All rights reserved. The website was created and designed by ApiTree s.r.o.